Зв’язатися з нами:

Пошук

Підписатись на розсилку

  • Українська
  • Polski

Результати прес-конференції, присвяченої блокуванню кордонів та які це має слідки для українських інвесторів в Польщі

14 березня 2024 року в  агентстві «Укрінформ» відбулась прес-конференція членів правління Асоціації на тему: «Як блокування кордону впливає на українських інвесторів у Польщі та які наслідки це може мати для української продукції в майбутньому».

Участь в прес-конференції взяли Ярослав Романчук, голова правління Асоціації, компанія EUCON LAW; Михайло Паньків, член правління Асоціації, компанія Молокія; Дмитро Кобзаренко, член правління Асоціації, Завод Кобзаренка.

Учасники прес-конференції обговорили ситуацію, яка склалася на кордоні, розповіли як вона впливає безпосередньо на їхню галузь, з якими викликами вони наразі зіштовхнулися, та як їм сьогодні вдається конкурувати з європейськими виробниками.

Зокрема пан Романчук зазначив, що українські компанії виходять на ринок Польщі з метою масштабування та просування своєї продукцію на ринки Європи, а також прагнуть досягти трьох ключових цілей: бути ближчими до своїх споживачів, диверсифікувати ризики, пов’язані з українським ринком та мати доступ до доступних фінансових інструментів.

Він повідомив, що станом на 31 грудня 2023 року в Польщі зареєстровано понад 103 тисячі компаній, кінцевими бенефіціарами яких є іноземці. З них 27662 компанії створені українцями. А це майже третина від усіх. Також упродовж 2022-2023 роки українці в Польщі створили близько 44,5 тис «ФОПів».

В своїх виступах учасники наголосили, що у зв’язку з ситуацією на кордоні український бізнес зараз зазнає додаткових витрат, адже простій на кордоні та очікування із розмитненням позначаються також на строках поставок, великі втрати несуть українські перевізники, які за добу зазнають збитків близько 300 тис євро.

«Через блокування кордону український продукт втрачає позиції на європейському та світовому ринках. Польський уряд не дуже зацікавлений, чим живе український бізнес, тож давайте вирішувати цю проблему разом!», – закликав пан Кобзаренко.

«Ми втрачаємо фінанси та репутацію. Проте експансія повинна відбуватися, адже це запорука розвитку бізнесу. І ми повинні пройти цей шлях, як проходила колись його Польща, і я сподіваюсь, що ми пройдемо його в найкоротші терміни», – зауважив Михайло Паньків.

Крім того, вони наголосив на відсутності повноцінної комунікації та співпраці з урядом України, за виключенням Міністерства закордонних справ України та Посольства України в Республіці Польща, зокрема, та закликали до діалогу та спільних рішень з українським та польським урядами.

Ярослав Романчук проінформував, що за ініціативи Асоціації українського бізнесу в Польщі та Міжнародного товариства польських підприємців в Україні прем’єр-міністрам Польщі та України був надісланий спільний лист щодо ініціативи створення постійно діючої Польсько-Української Ради Інвестицій та Торгівлі під головуванням прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска та прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Експерти наголосили на необхідності перегляду стратегії просування українських товарів на європейські ринки з метою підвищення цінності та покращення репутації української продукції, зауваживши, що ми повинні позбутися комплексу «меншовартості», оскільки українська якість та сервіс дозволять конкурувати з найкращими європейським виробниками.

На завершення заходу члени правління Асоціації закликали до діалогу усі зацікавлені сторони, зважаючи, передусім, на верховенство права, відкритість і прозорість та прагматизм.

Відео-запис прес-конференції за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=R-opXEU5RVI