Зв’язатися з нами:

Пошук

Підписатись на розсилку

  • Українська
  • Polski

Перше спільне засідання новообраної Ради та Правління Асоціації українського бізнесу в Польщі

1 лютого 2024 року у Варшаві за участі Посла України в Республіці Польща Василя Зварича та керівника економічного відділу Посольства Руслана Перуна відбулось спільне засідання новообраної Рада та Правління Асоціації українського бізнесу в Польщі.

До нового складу Ради та Правління Асоціації увійшли:

Відкрили засідання Ярослав Романчук, голова правління Асоціації та співголови Ради Асоціації Андрій Дещиця та Іренеуш Дерек.

Під час засідання Асоціації були обговорені найактуальніші питання, що стосуються ведення  бізнесу в Польщі, а саме: питання кордону, міграційної політики, доступу до фінансів та фінансових інструментів, недобросовісної конкуренції.

Ярослав Романчук, голова правління Асоціації українського бізнесу в Польщі відкриваючи засідання нагадав, що Асоціація була створена в квітні 2016 році за підтримки Посольства України в Республіці Польщі і на той час Посла України в Польщі пана Андрія Дещиці, який не тільки підтримав дану ідею але і максимально сприяв її реалізації.

Він також зауважив, що основні завдання Асоціації залишаються незмінними, але додалися нові, зокрема серед завдань Асоціації: обмін інформацією між членами Асоціації стосовно інвестиційної привабливості Польщі та законодавче регулювання діяльності іноземних інвесторів в цій країні; захист прав українського бізнесу та лобіювання інтересів членів Асоціації; підтримка українських студентів, які навчаються в Польщі; а також нове завдання – надання допомоги українським бізнес-асоціаціям у процесі релокації та просування українських виробників на ринок ЄС через Польщу, вирішення проблемних питань та представництво інтересів українських бізнес-асоціацій і організацій роботодавців перед Урядом Польщі.

Участь у спільному засідання взяли Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща Василь Зварич та керівник економічного відділу Посольства Руслан Перун.

Пан Посол також долучився до обговорення та зазначив, що підняття питання щодо проблем українського бізнесу в Польщі є дуже важливим, він додав, що наразі Посольство разом з бізнесом та за участі польської сторони готують «білу книгу» проблем українського бізнесу в Польщі.  «Ми готові відстоювати кожну фірму, кожен інтерес, починаючи з діалогу з представниками місцевих органів влади, урядовцями і закінчуючи діалогом з президентом. Важливо, щоб українські інвестори не боялись говорити про свої проблеми та розглядали нас як партнерів, як друзів і все буде добре.», – наголосив пан Посол.

За результатами засіданні Ради і Правління Асоціації був затверджений секретаріат, засновані Комітети та призначені голови Комітетів.

Зокрема були засновані наступні Комітети:

  • Комітет з просування розвитку медичного та фармацевтичного бізнесу, очолив Олександр Торгун
  • Комітет з питань сприяння та розвитку ресторанно-готельного бізнесу, очолив Дмитро Бабак
  • Комітет з сприяння розвитку будівельної сфери, очолив Роман Гах
  • Комітет з питань доступу до фінансів та фінансових інструментів, очолив Андрій Романчук
  • Комітет з податкового, митного законодавства та бухгалтерського обліку, очолила Інга Лівандовська
  • Комітет з питань трудового, міграційного права та кадрового обліку, очолив Ярослав Романчук.

На засіданні були призначені уповноважені представники Асоціації по роботі з урядом та іншими органами державної та місцевої влади Польщі та України (Андрій Дещиця та Ярослав Романчук), а також уповноважені представники по роботі з іноземними урядами, посольствами та бізнес організаціями (Андрій Дещиця та Андрій Романчук).

У рамках заходу також відбулось спільне засідання Правління і Ради Асоціацій українського бізнесу в Польщі та Правління Міжнародного Товариства Польських Підприємців в Україні, під час якого учасники досягли згоди щодо створення спільної платформи, круглого столу для координації зусиль з метою вирішення проблем українського бізнесу в Польщі та польського бізнесу в Україні.

Шимон Ващин, Голова Правління Міжнародного Товариства Польських Підприємців в Україні, відзначив проблеми, з якими зараз зіштовхується польський бізнес в Україні. Серед них він назвав наступні:

  • Мобілізація та втрата кваліфікованих кадрів: виникають труднощі з набором працівників, оскільки багато людей не бажають офіційно працевлаштовуватися, щоб уникнути відображення в воєнкоматі.
  • Участь у тендерах: неясність стосовно того, які документи потрібно перекласти та хто повинен їх переглядати, призводить до того, що польські компанії утримуються від участі в тендерах.
  • Проблеми на кордоні: постійна затримка вантажів.
  • Курсова різниця: польський бізнес прагне продавати товари за максимально низькими цінами.
  • Війна: постійна небезпека як для персоналу, так і для бізнесу, ускладнює ситуацію відсутність можливості страхування ризиків.

На завершення  засідання Михайло Харій презентував проєкт «Стратегія Трансформації України», яка була підтримана членами Асоціації та прийнято рішення щодо активної промоції цього проекту.