Зв’язатися з нами:

Пошук

Підписатись на розсилку

  • Українська
  • Polski

Бізнес в умовах війни, безпрецедентна підтримка від Польщі, підготовка “Плану Маршала” для відбудови України: 28 квітня у Варшаві відбувся ювілейний XV Міжнародний форум “Польсько-українські дні бізнесу”

За 8 років роботи Міжнародний форум «Польсько-українські дні бізнесу» трансформувався у один із найбільших та найважливіших комунікаційних майданчиків, що об’єднує представників бізнес-спільноти, роботодавців, фінансових інституцій, урядовців та представників державних організацій України і Польщі. Саме тому ювійлейний XV Міжнародний форум “Польсько-українські дні бізнесу” 28 квітня у Варшаві став епіцентром консолідації бізнес-середовища з метою підтримки українського і польського бізнесів в Україні в умовах військової агресії, покращення торговельно-економічної співпраці та налагодження ділових контактів у форматі Україна-Польща.

З ФОТОЗВІТОМ ФОРУМУ МОЖНА ОЗНАЙОМИТИСЯ ТУТ

Результатами 8,5 годин роботи форуму стали:

  • 4 панельні дискусії;
  • 38 спікерів;
  • 100+ учасників;
  • підписання трьохстороннього Меморандуму про співпрацю між PKP Cargo Connect, Волинською військовою обласною адміністрацією та Асоціацією українського бізнесу в Польщі;
  • формування конструктивного діалогу щодо реальних механізмів зміцнення торгово-економічної польсько-української співпраці, особливостей тимчасової релокації бізнесу, а також перспектив післявоєнної відбудови України.

Захід було відкрито привітальним словом від організаторів форуму в особах співголова Ради Асоціації українського бізнесу в Польщі, керуючий партнер Юридичної групи EUCON Ярослава Романчука та голови Ради Асоціації українського бізнесу в Польщі, члена Національної інвестиційної ради при Президентові України Іренеуша Дерека, які підкреслили героїзм і мужність українського народу у тяжкі воєнні часи, безпрецедентну всебічну та активну допомогу з перших днів війни від добросусідньої Польщі, необхідність підтримки економічного фронту в якості надійного тилу для військових і передової у контексті міжнародної співпраці, а також створення платформи для пошуку способів якнайшвидшої відбудови України із залученням іноземних партнерів. Організатори та за сумісництвом модератори перших двох панельних дискусій заходу, зокрема, закцентували увагу на тому, що показники торговельного обміну за минулий рік між Польщею та Україною сягнули абсолютного рекорду, починаючи з 2014 року, що є маркером зростаючого у позитивній динаміці значення розвитку україно-польських економічних відносин.

Панельна дискусія 1 «Торгово-економічна співпраця України та Польщі: минулі успіхи та перспективи майбутнього» була відкрита привітальним словом Міністра розвитку і технологій Вальдемар Буда. Пан Міністр висловив свою підтримку українському народу, зазначивши, що усі попередні проблеми з початком повномасштабної війни в Україні стали другорядними, натомість на перший план вийшли питання підтримки, всебічної допомоги, зміцнення зростаючих економічних відносин та налагодження ефективної логістики. Вальдемар Буда також зазначив, що Польща має стати своєрідним хабом для налагодження зв’язків між релокованим українським бізнесом та європейським ринком у контексті інтеграційних процесів.

«Завданням української дипломатії було зміцнення економічної співпраці – і воно було виконано, шляхом досягнення рекордної суми товарообігу між країнами у розмірі 10 млрд доларів. Тепер у дипломатів є інше завдання – налагодження ефективної воєнної дипломатії, тож ми звертаємось до усього світу, який має за зразком Польщі підтримати Україну не лише економічно, але й постачанням зброї», – зауважив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця. Також пан Посол підкреслив неминучість перемоги українців у війні та значення наданої Польщею та польською владою допомоги, зокрема у частині прихистку більш ніж 2 млн українських переселенців та передачі мілітарної, гуманітарної, фінансової допомоги.

Голова правління Польського агентства з інвестицій і торгівлі Кшиштоф Дринда зосередився на питаннях лібералізації законодавства України з метою забезпечення гуманітарними товарами першої необхідності, руху українськими переселенцями економіки Польщі, поширення польських товарів в Україні та ін. Пан Дринда інформував учасників, що ПАІТом було надано українським переселенцям у Польщі у безкоштовне користування коворкінг, яким може скористатись кожен охочий. Зокрема, у цьому коворкінгу незабаром планується відкриття пункту «Дія. Бізнес» з метою підтримки українських підприємців.

На думку директора Центру східних досліджень, уповноваженого представника Прем’єр-міністра з підтримки реформ у Республіці Молдова д-ра Адама Еберхардта, необхідно вже зараз розпочинати конструктивний діалог щодо відбудови України, зокрема із залученням заморожених російських валютних резервів, та підготувати надійну та гнучку правову базу для залучення європейських інвесторів. Також пан Еберхардт звернув увагу на потребу в локальній співпраці українського та польського бізнесів, необхідності тісної співпраці на державному рівні, залучення державних фінансових інструментів та якнайшвидшого відновлення інфраструктури, зокрема залізничної, для відновлення ланцюгів постачання товарів.

Керівник із розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України Мстислав Банік висловив подяку польським митникам та державним адміністративним органам за готовність до прийняття громадян України без паперових документів, натомість із наявністю «Дії». Мінцифри активно працює наразі над організацією отримання соціальної допомоги українцями через «Дію», а також над регуляцією усіх нормативних і технічних питань для налагодження цих процесів. За словами спікера, вже готуються фінальні рішення щодо врегулювання питань щодо використання нашими громадянами «Дії» у європейських країнах.

За словами заступника Виконавчого директора Офісу із залучення та підтримки інвестицій «UkraineInvest» Євгенія Шакотька війна розпочалась у період динамічного зростання української економіки та отримання рекордних показників щодо інвестицій, зокрема з високим відсотком польських інвестицій. Пан Шакотько зазначив, що численні урядові та парламентські ініціативи, зокрема за проектами підтримки релокації бізнесу, у частині надання безвідсоткових кредитів з гарантіями від держави та у податковій сфері, підтримують бізнес та допомагають оговтатись від шокового стану. Діяльність UkraineInvest спрямована у напрямку налагодження комунікації між інвесторами та державою. Організація зацікавлена у залученні польського досвіду.

Керівниця Офісу Національної інвестиційної ради Ольга Магалецька також відзначила високий рівень польських інвестицій в Україну. За словами спікерки Польща стала хабом для транспортування в Україну гуманітарної допомоги, спростивши усі логістичні процеси. Пані Магалецька підкреслила, що наразі діяльність державних органів спрямована на урегулювання економічних проблем, зокрема щодо релокації бізнесу із регіонів, у яких ведуться бойові дії, на спрощенні умов та процедур для швидкого налагодження процесів відбудови і дерегуляції багатьох процедур, а також на розробці механізмів для налагодження інвестиційного клімату у повоєнний період.

«Українці зараз воюють не тільки для захисту власних кордонів, але і за захист усієї Європи.» – заявив голова Ради Підприємництва при Президентові Польщі, ректор Варшавської школи економіки Піотр Ваховяк. На думку спікера, інфраструктурне питання є одним із ключових у контексті гуманітарної підтримки України та майбутньої відбудови. Пан Ваховяк акцентував необхідність надання фінансової підтримки Україні, зокрема у плані регулювання питання із зовнішніми боргами, підтримки малих і середніх підприємств.

Керівник Волинської обласної військової адміністрації Юрій Гупало почав виступ зі слів вдячності сусідній Польщі за оперативне надання гуманітарної допомоги Україні, зокрема адресної допомоги конкретним українським містам. Спікер зазначив, що усі логістичні процеси були налагоджені оперативно, місцева влада тримає під контролем постачання гуманітарної допомоги та ситуацію у стратегічно та логістично важливому Волинському регіоні.

Перша сесія форуму завершилась підписанням Меморандуму про співпрацю між PKP Cargo Connect, Волинською військовою обласною адміністрацією та Асоціацією українського бізнесу в Польщі. Інтереси PKP Cargo Connect представляв голова правління PKP Cargo Connect Максим Голось, керівник ВОВА Юрій Гупало підписав меморандум від імені Волинської обласної військової адміністрації онлайн, з боку ж Асоціації участь у підписанні взяв співголова Ради АУБП Ярослав Романчук.

Меморандум підписано з метою визначення основ для співпраці між сторонами у зв’язку зі збройною агресією агресією РФ. Налагодження діяльності підтримки України шляхом надання у безкоштовне використання частини залізничного терміналу для приймання і відвантаження гуманітарної допомоги і її транспортування в Україну, координація діяльності між усіма волонтерами, бажаючими надати допомогу для ЗСУ, ТРО і цивільного захисту з державними установами, збір гуманітарної допомоги та її митне оформлення  – основні задачі, які мають здійснюватись у межах  підписаного меморандуму.

Панельну дискусію 2 «Велика реконструкція: перспективи відновлення економіки України. Виклики для галузей: будівництво, енергетика, транспорт, громадська інфраструктура, переробна галузь та сільське господарство» модератори Ярослав Романчук та Іренеуш Дерек розпочали із наведення статистичних даних щодо економічних відносин України та Польщі за минулий рік.

Радник, керівник підрозділу з економічних питань Посольства України в Республіці Польща Ігор Баранецький звернув увагу присутніх на виконані задачі щодо підвищення рівня товарообігу, минулі успіхи у співпраці між Польщею і Україною. «Польща стала логістичним хабом для постачання гуманітарної допомоги, товарів та зброї для України, проте лишається необхідність використання усіх дипломатичних, економічних ресурсів для ефективної співпраці та надання допомоги.» – заначив пан Баранецький.  

Голова правління PKP Cargo Connect Максим Голось окреслив участь та роль польської залізниці у контексті інфраструктурного сполучення між Україною та Польщею, зокрема у контексті використання залізничного потенціалу для транспортування продуктів і товарів в Україну, важливості осмислення та планування використання цих перспектив для розвитку інфраструктури у повоєнний період.

Голова Правління Міжнародного товариства польських підприємців в Україні Піотр Ціарковскі зосередився на питаннях значення економічної блокади РФ, складності економічного стану України після війни, необхідності залучення інвестицій та коштів для відбудови України, зокрема за рахунок арештованих російських активів.

Президент BOARD Андрій Длігач зупинився на аспектах оптимізації процесів релокації бізнесу, використання польських ресурсів, потреби у польських інвестиціях, гострої необхідності у цифровізації та діджиталізації усіх процесів та створення інфраструктурних кордорів. Пан Длігач підкреслив, що відбудова харчової промисловості має здійснюватись на новому рівні із залученням FoodTech, загалом усі промислові галузі мають перебудовуватись на новій технологічній базі.

Співвласник HD-GROUP і засновник GFS Борис Шестопалов окреслив поточну ситуацію із виробництвами у різних регіонах України, актуальну ситуацію щодо харчової промисловості, звернув увагу на проблемні товари та проблеми із транспортуванням і функціонування нових логістичних ланцюжків із транспортування харчових продуктів. Не менш важливе значення, на думку спікера, має прийняття другої частини законопроекту про індустріальні парки, завдяки якому буде можливість втілити проекти зі створення у межах індустріального парку FoodTech кластера.

В.о. директора для українського ринку, Представництво PKN ORLEN в Україні, PKN ORLEN S.A. Матеуш Доміан зазначив, що Україна демонструє хороші  результати в енергетичній галузі та ефективний менеджмент у галузі транспортування пального. Пан Доміан також озвучив думки щодо дій, які слід вчинити задля зменшення енергетичного впливу і залежності від РФ та Білорусі на Україну та Європу. Польща готова надати енергетичну допомогу Україні, зокрема у контексті транспортування пального та налагодження необхідної логістики.

Директор OPOS GROUP  Павло Вержбицький розповів про досвід надання власних складів і ресурсів для транспортування в Україну військової гуманітарної допомоги, зокрема амуніції, техніки і транспорту. Також спікер висловив очікування щодо реалізації проекту із будівництва сучасного логістичного центру на Волині. На думку пана Вержбицького, наразі більш доцільним є використання невеликих складів, але у більшій кількості, для диверсифікації ризиків, споживачі й виробники тепер будуть фокусуватись на подовженні терміну зберігання продукції. Щодо ритейлу, то у майбутньому задача для бізнесу полягатиме у скорочені дистанції між ритейлером та споживачем, зазначив спікер.

Голова правління Modern-Expo S.A. Богдан Лукасік зупинився на питаннях особливостей українського ринку, надання гуманітарної допомоги Україні та пошуку нових транспортних коридорів і ланцюгів постачання, на питанні репутації українського бізнесу та його партнерства із польським бізнесом, яке має будуватись на довірі.

Голова правління DRONHUB Sp.z.o.o Вадим Мельник розповів про діяльність малого та середнього українського бізнесу в Польщі, значення довірчих відносин між українським та польським бізнесом і консолідації зусиль. Також спікер надави важливе пояснення щодо питання технічних особливостей використання китайських дронів у контексті латентних ризиків та значення виробництва власної технічної продукції.

Директор, PZPB Конрад Вірвас проаналізував попередні оцінки щодо інфраструктурних втрат та зруйнувань українських населених пунктів, а також потенціал польських будівельних компаній щодо можливості їх залучення до відбудови України. Пан Вірвас звернув увагу на наявність українських кваліфікованих будівельників, які отримали досвід роботи із сучасними будівельними технологіями у Польщі.

Панельну дискусію 3 «Польські і міжнародні програми підтримки України» модерував  керівник Закордонного торговельного бюро у Києві Польської агенції інвестицій і торгівлі (PAIH) Кароль Кубіца. Модератор висловив свою думку щодо різноманіття програм фінансової підтримки у Польщі, а також зростання їх значення у контексті актуальних подій.

Віце-президент Правління Polska Agencja Inwestycji i Handlu S.A. Здзіслав Сокал акцентував увагу на діяльності безкоштовного для українців коворкінгу від PAIH у Варшаві та на напрямках допомоги підприємцям, яку надає організація, що має міцні зв’язки з українською бізнес-спільнотою. Пан Сокал підкреслив, що Україна потребує потужної військової та економічної підтримки, зокрема створення програми відбудови на зразок своєрідного «Плану Маршала».

Заступник голови Правління Банку національного гсподарства Польщі Влодзімєж Коцон презентував учасникам форуму із спеціальні програми від банку, розповів про організацію благодійних концертів, а також про особливості втілення проекту з відкриття спеціального єдиного рахунку у співпраці з НБУ на підтримку української армії.

Член Ради директорів, виконавча директорка представництва Польщі, Болгарії та Албанії Європейського банку реконструкції та розвитку Віолетта Барвіцка-Лофтхоус розповіла про програми допомоги для середніх і малих підприємств, відзначивши, що Україна віддавна входить у топ-5 країн-партнерів ЄБРР за інтересами.

Старший спеціаліст з питань кредитів Державного сектору в Польщі та Країнах Балтії Європейського інвестиційного банку Піотр Міхаловські говорив про фінансування малих проектів, системи позики, значення орієнтування на довгострокову співпрацю. «Головне – це прислуховуватись до потреб бізнесу, тож банк відкритий до нових проектів, зокрема для підтримки українського бізнесу.» – підкреслив спікер.

Голова Правління KREDOBANK S.A. Яцек Єжи Шугаєв розповів слухачам про роботу відділень банку в Україні (здійснюється у скороченому режимі, проте обслуговуються усі клієнти), нормальне функціонування попри діючі обмеження обігу валюти, дотримання усіма відділеннями вимог центрального банку та переваги розташування центрального українського офісу Кредобанку у Львові.

Директорка Департаменту розробки продукції Корпорації страхування експортних кредитів АТ. Луіза Беднаровська-Копишч зазначила, що триває робота Департаменту над створенням нового страхового проекту щодо захисту фінансів, а також зупинилась на аспектах управління ризиками на ринках, надання страхування в Україні, підкресливши, що Корпорація бере на себе частину ризиків і зменшила ставки фінансування.

Директор Департаменту підтримки підприємництва Польської агенції розвитку підприємництва Міхал Полянський вказав, що агенція надає однакову форму підтримки усім компаніям, незалежно від країни, резидентом якої є кінцевий бенефіціар, єдина умова – наявність зареєстрованої компанії на території Польщі. Також пан Полянський розповів про доступність для українців регіональних програм, зокрема у східних регіонах Польщі, що межують з Україною, і підтримку українського бізнесу щодо пошуку бізнес-партнерів у країнах ЄС.

Адвокат, партнер Юридичної групи EUCON Андрій Романчук наголосив, що проблеми українських і польських стартапів в цілому аналогічні, проте українським стартам наразі потрібні ефективні фінансові інструменти, гранти, залучення нових співробітників, правові гарантії і безпека. Питання нетворкінгу на новому ринку при релокації стартапу залишається гострим і відкритим.

Усі учасники панелі завили про готовність банків та організацій брати активну участь у відбудові України, створювати спеціальні програми підтримки і фінансування та допомагати українському бізнесу.

Завершальною стала Панельна дискусія 4 «Механізми розв’язання правових питань у період дії міжнародних санкцій, торгових бар’єрів та інших перешкод. Розв’язання проблем, пов’язаних із митними, податковими, бухгалтерськими, трудовими та міграційними питаннями», яку модерував Бартош Маєвскі – директор Центру підприємництва і трансферу  технологій SGH у Варшаві.

На проблемах українського експорту через заблоковані порти, на питаннях залежності від торгових відносин з РФ у плані експорту та імпорту товарів, потреби у залученні нових партнерів, пошуку шляхів підтримки української бізнес-екосистеми та реінтграції українських фахівців у Польщі, підвищення рівня торгово-економічних відносин з іншими країнами зупинився радник Robinson Patman, екс-заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Олександр Романішин.

Адвокат, партнер, керівник практики вирішення спорів Kochańskı&Partners Spółka Komandytowa Д-р Марек Єжевскі озвучив свої думки щодо форм і режимів відшкодування РФ збитків, завданих Україні внаслідок жорстокої військової агресії,  та щодо рівнів відповідальності РФ за скоєні проти України злочини на міжнародному рівні.

Голова правління Асоціації ритейлерів України Андрій Жук навів статистику щодо втрат ринку ритейлу в Україні, кількості великих ритейлерів, які втратили найбільше фізичних магазинів, та завданих їм фінансових збитків. Натомість спікер відзначив відносну стабілізацію продажів ритейлу в окремих напрямках та відновлення роботи у відносно спокійних регіонах. За словами експерта українські ритейлери зацікавлені у виході на польський ринок попри фінансові і кадрові проблеми.

Засновник Клубу інтелігенції бізнесу, Польща Марчін Рутецкі зупинився на питаннях нових ризиків, з якими зіштовхнулись підприємці, і ризиків у перспективі. Якими будуть зміни – коротко- чи довгостроковими, на думку спікера, покаже час, але обмін інтелектуальними, трудовими та економічними ресурсами обов’язково матиме позитивні наслідки. Необхідні законодавчі регуляції та системні рішення для багатьох проблемних аспектів, проте слід користуватись радіусом доступних рішень, а е-commerce – це виклик не лише у воєнному контексті, але й в економічному.

Керівник проектів та програм з розвитку бізнесу YouControl Максим Зінченко відзначив безперервність робочого процесу, що є важливим у контексті підтримки України на економічному фронті.

Старша юристка Юридичної групи EUCON Інга Лівандовська розповіла про подолання панічних настроїв українського бізнесу на початковому етапі війни та поступову адаптацію українських підприємців, усвідомлення нагальних потреб, зокрема щодо релокації бізнесу. Спікерка не оминула й питання складнощів у площині правового консультування з релокації, зокрема в аспектах  підписання PESEL у воєнний період та відкриття банківських рахунків віддалено.

Захід завершився прощальним словом зі вдячністю усім спікерам та учасникам, організатори форуму підкреслили значення заходу у контексті зміцнення польсько-українських зв’язків у всіх напрямках та висловили оптимістичне передбачення щодо плідної співпраці не лише зараз, у період війни, але й у перспективі щодо відбудови України. Тож разом до перемоги і до нових зустрічей!