Зв’язатися з нами:

Пошук

Підписатись на розсилку

  • Українська
  • Polski

«Єднання українців на економічному фронті задля якнайшвидшого досягнення спільної мети – перемоги»: у Варшаві відбулась зустріч Надзвичайного і Повноважного Посла України в Польщі з членами АУБП

28 липня у Варшаві відбулась зустріч Надзвичайного і Повноважного Посла України в Польщі Василя Зварича із членами Асоціації українського бізнесу в Польщі. Захід було спрямовано на налагодження діалогу та співпраці з представниками бізнесу з метою якнайшвидшого відновлення економічного потенціалу України. Зустріч була організована АУБП спільно з Радою бізнес-омбудсмена.

В якості спікерів у заході взяли участь:

  • бізнес-омбудсмен Роман Ващук;
  • керівник Центру Дія.Бізнес.Варшава Олександра Ільяшенко;
  • Голова Секретаріату Всеукраїнської Мережі Доброчесності і Комплаєнсу UNIC Антоніна Прудко.

Модерував зустріч  Ярослав Романчук – Голова Правління АУБП.

Захід було відкрито привітанням учасників від організаторів. Зокрема, Ярослав Романчук від імені АУБП окреслив основні завдання і проекти Асоціації, а також розповів про вектори співпраці і партнерства з іншими організаціями.

Основним меседжем Надзвичайного та Повноважного Посла України в Польщі Василя Зварича у контексті зустрічі стала теза про вкрай важливе значення винесення проблем і питань бізнесу на високий державний рівень, покращення надання зворотного зв’язку, встановлення партнерських відносин для максимально оперативного надання допомоги і оптимізації усіх процесів у межах комунікації між підприємцями та державою.

Окрім того, пан Посол окреслив межі діяльності Посольства у контексті актуальних подій та умов, а також функції новостворених платформ UNITED24 і НАЗОВНІ, активність яких спрямована на глобальну підтримку України та українського бізнесу, зокрема у контексті долучення міжнародної спільноти.

«Головна мета – єднання українців на економічному фронті задля якнайшвидшого досягнення спільної мети – перемоги», – підкреслив Василь Зварич.

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук, зазначивши специфіку функціонування організації у воєнних умовах, закцентував увагу на тому, що основний спектр діяльності Ради бізнес-омбудсмена – це допомога та підтримка бізнесів будь-якого напрямку та масштабу.

Зі свого боку керівник Центру Дія.Бізнес.Варшава Олександра Ільяшенко вказала, що основна мета діяльності Центру – підтримка підприємців, тож Дія.Бізнес, зважаючи на великий попит і специфіки звернень, веде активну діяльність в умовах війни та сприяє пришвидшенню процесів релокації/адаптації бізнесу до ринку Польщі, зокрема, співпрацюючи з PAIH та іншими польськими організаціями. Також пані Олександра розповіла учасникам про структуру проекту, яка складається з онлайн-платформи з мануалами, корисною інформацією, блогом та офлайн-центрів і гарячої лінії для отримання консультацій.

Голова Секретаріату Всеукраїнської Мережі Доброчесності і Комплаєнсу UNIC Антоніна Прудко,  презентуючи учасникам діяльність UNIC, зазначила, що мета та ідея мережі – це активне об’єднання бізнесу в просуванні структури й системи доброчесності. Важливим аспектом є те, що активна потреба UNIC – це налагодження співпраці з державними органами. Пані Антоніна підкреслила, що мережа надає допомогу з адаптації роботи в умовах війни та заохочує ідеї для підтримки бізнесу, надаючи можливість створення грантової програми для малого та середнього бізнесу з метою просування ідеї комплаєнсу.

Переходячи до частини зустрічі у форматі «питання – відповідь», Ярослав Романчук виокремив два питання, які найбільше турбують український бізнес за кордоном:

  • особливості роботи з банківськими установами (зокрема, в контексті важливого значення діалогу та співпраці) і доступ до фінансування;
  • питання легалізації перебування і діяльності власників бізнесу, інвесторів та робітників з України (міграційно-трудові питання).

Протягом діалогу між спікерами та членами Асоціації, які взяли участь у зустрічі, вдалось виділити основні питання і проблеми, з яким зіткнулись підприємці, зокрема:

  • проблеми з логістикою: затримки на кордонах, довгі бюрократичні процедури, спекуляції з боку перевізників, складності процесу налагодження каналів дистрибуції, отримання дозволів на транспорт і транспорті перевезення;
  • відсутність чіткості й деталізації у законодавчій базі в деяких сферах: наприклад, виникає ряд проблем у сфері фармацевтики та надання послуг з доставки ліків, зважаючи на різницю специфік польського та українського законодавств у зазначеній галузі;
  • великий попит на приміщення (для офісів, цехів, виробництв), що перевищує пропозицію, та проблеми з їх пошуком;
  • доступ до фінансування та державних органів;
  • питання легалізації перебування та діяльності співробітників;
  • потреба активного залучення інвестицій, зокрема і до України після завершення війни;
  • потреба створення умов для надання дітям освіти за українською шкільною програмою за кордоном через розбіжність між освітніми програмами між Україною та іншими країнами, проблеми з пошуком приміщень для освітніх організацій, відсутність підтримки від держави, питання фінансування та працевлаштування українських вчителів.

Загалом зустріч відзначилась плідністю обговорення, активними дискусіями між учасниками заходу, що свідчить про відкритість усіх сторін діалогу до конструктиву та співпраці, про позитивну динаміку в напрямку оптимізації процесів комунікації на усіх щаблях та скорочення дистанції між державними інституціями, громадськими організаціями та підприємцями.