Зв’язатися з нами:

Пошук

Підписатись на розсилку

  • Українська
  • Polski

Після плідної роботи ІХ Міжнародного форуму «Дні польського бізнесу в Україні» час підбити підсумки!

Так, учасниками заходу стали більше 150 бізнесменів, молодих підприємців, державних службовців, спеціалістів у різних сферах, громадських діячів та діячів культури України та Польщі, перед якими виступили 20 спікерів.  

ФОТОЗВІТ ЗАХОДУ

Роботу форуму було розпочато привітальним словом керуючого партнера Юридичної групи EUCON, президента Асоціації українського бізнесу в Польщі Ярослава Романчука та голови ради Асоціації українського бізнесу в Польщі, генерального директора “Пластікс-Україна” Іренеуша Дерека. Пан Романчук та пан Дерек підкреслили, що відносини між Україною та Польщею з кожним роком міцнішають, особливо в економічній та політичних сферах, тому питання вектору розвитку цих стосунків є вкрай важливим. Також спікери навели статистичні дані щодо торговельних відносин між двома країнами та вказали основні сфери товарообміну.

057

Учасниками першої панельної дискусії «Польсько-українське торговельно-економічне співробітництво: бум чи стагнація?» стали Тадеуш Косцінскі – заступник Державного секретаря Міністерства підприємництва та технологій Польщі; Міхал  Гергонь – заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні, Андрій Мельник – керівник підрозділу інструментів залучення інвестицій Департаменту залучення інвестицій Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Гжегош Бачевські – генеральний директор Конфедерації роботодавців Lewiatan, Ярослав Романчук – президент Асоціації українського бізнесу в Польщі, Іренеуш Дерек – голова Ради Асоціації українського бізнесу в Польщі, Пьотр Ціарковські – голова Міжнародного товариства польських підприємців в Україні, модератором став Яцек Ключковський – координатор з питань України  Інституту Східноєвропейських досліджень, Надзвичайний і Повноважний Посол РП в Україні (2005-2011р.р.).

086

Спікери обговорили зростання експорту та імпорту України за останні два роки після кризи 2014 р., зміцнення торговельних стосунків Польщі та України, покращення українського інвестиційного клімату, прогресу та перспективи боротьби з корупцією, покращення судової системи та умов праці українців у Польщі. Також учасники панельної дискусії закцентували увагу на проблемних питаннях споживчої спроможності населення, інвестиційної спроможності бізнесу, доступу до нових фінансових ринків, активного обміну трудовими ресурсами між Україною та Польщею, на митних питаннях та ін.

Так, зокрема, Тадеуш Косцінськи протягом виступу детально розповів учасникам про рівень експортних та імпортних відносин між Україною та Польщею.

Міхал Гергонь, у свою чергу, засвідчив покращення інвестиційного клімату в Україні та прогрес у боротьбі з корупцією, покращення судової системи.

«Ми з кожним роком, з кожним місяцем стаємо більш важливими партнерами, але на нас ще чекає далека дорога», – відзначив модератор панельної дискусії Яцек Ключковський.

Андрій Мельник говорив про перспективні сектори розвитку польсько-українських відносин, зокрема про індустріальні парки, девелопмент,  імпортування Україною газу через готові термінали у Польщі і т.д.

На одну із найактуальніших тем – трудову міграцію між Україною та Польщею та використання українського трудового ресурсу в Польщі на взаємовигідних умовах, говорив Гжегож Бачевський. Так, спікер розповів обмін трудовими ресурсами між двома країнами, особливі польські механізми для відкриття польського трудового ринку для Сходу, спрощену систему працевлаштування і т.д.

«Так, бум є, поміркований бум із величезною перспективою, для реалізації якої треба вирішити існуючі проблеми – проблеми корупції, неефективності судів, дефіциту хороших кадрів, які їдуть за кордон, а також проблеми на кордоні Україні з Польщею», –  підкреслив Пьотр Ціарковський.

106

У межах другої панельної дискусії «Транспортний коридор від Одеси до Ґданська: які перспективи та яка готовність митної, портової, залізничної та автомобільної інфраструктури?» спікери обговорили питання трансформації ринкових відносин та економічного курсу України, найважливіших аспектів транспортного та логістичного співробітництва України та Польщі, важливості співпраці у вказаних секторах двох країн, актуальних транспортних напрямків та їх об`єднання, проблем із квотою перевізників, найважливіші інфраструктурні питання між Польщею та Україною, ремонт та будівництво доріг в Україні у польському напрямку, проблеми якості обслуговування на митницях, контрабанди та корупції на польсько-українському кордоні, питання функціонування портів і т.д.

Катерина Селянник, керівник експортної групи з питань планування державної політики Директорату стратегічного планування та координації державної політики в галузі транспорту Міністерства інфраструктури, навела учасникам свіжі статистичні дані щодо зростання торговельно-економічних відносин між Україною та Польщею. Так, за інформацією Мінекономіки експорт з України збільшився на 8%, а імпорт на 10%.


140

Про розвиток інфраструктури в Україні та Польщі та взаємодії двох країн у цій галузі говорив Ян Каліновскі, другий секретар Посольства Республіки Польща в Україні. Спікер розповів про стан доріг, роботу порту в Гданську та автомобільні сполучення між Україно та Польщею.

На думку Олександра Власова, в.о. Голови Державної фіскальної служби України, Україна, враховуючи потреби польського споживача,  є вдало клієнтоорієнтованою. Окрім того, спікер вказав головні заходи ДФС у боротьби зі злочинністю на митниці.

Ігор Ткачук, начальник Адміністрації Одеського морського порту, розповів учасникам форуму про діяльність та перспективи розвитку Одеського порту, зокрема у контексті економічних відносин із Польщею.

Також серед спікерів другої панельної дискусії були Ян Зралек – радник міністра у Міністерстві фінансів Республіки Польща та Анна Юрченко – в. о. директора Департаменту стратегії та координації роботи «Державного агентства автомобільних доріг України».

139

Темою третьої панельної дискусії стали «Польсько-українські будівельні та інфраструктурні проекти: куди варто інвестувати бізнесу двох країн, які можливості для кооперації та які перспективи для виробників будівельних матеріалів?». Учасниками обговорення стали Тарас Токарський – заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, Іван Салій – президент Всеукраїнської спілки виробників будівельних матеріалів, Олександр Киктенко – президент ГК «Сталекс» Україна, Марек Голя – директор представництва MIRBUD S.A. Польща, Роберт Ласек – керуючий директор, Група Wolfs.

Тарас Токарський розповів учасникам про обсяги будівництва в Україні, рівень експорту будівельних матеріалів, вплив децентралізації на розвиток сфери будівництва в українських селах, селищах та містах та про необхідність перейняти досвід польських колег.

Олесандр Киктенко, у свою чергу, підкреслив необхідність функціонування ринку на позиціях добросовісності, чесності та фінансування різних сфер промисловості.

Роберт Ласек закцентував увагу на важливості безпеки і страхування праці та бізнесу,  розповів про наявність різних цікавих сучасних проектів як в Україні, так і в Польщі, а також вказав на проблему браку фінансування та інвестицій і перевагу України в наявності хороших фахівців.

178

Учасниками четвертої сесії «Державна підтримка, сприяння, валютне регулювання та фінансово-банківські інструменти для польсько – українського бізнесу. Практичні поради для бізнесу під час виходу на ринок Польщі: реєстрація компанії, податкові нюанси, бухгалтерський облік,  митні процедури» стали Кароль Кубіца – керівник закордонного бюро PAIH м. Київ, Яна Підлісна – керівник відділу інтелектуальної власності та підтримки винахідництва Державної інноваційної фінансово-кредитної установи, Томаш Русак – голова Правління Митної агенції RUSAK (Варшава), Артур Шевчик – старший консультант з бухгалтерського та податкового обліків Юридична група EUCON м. Варшава, Міхал Спала – адвокат Юридична група EUCON  м. Варшава, Вальдемар Чьок – податковий радник (Варшава), Леся Луцюк – начальник відділу роботи з корпоративними клієнтами управління митної логістики ТОВ «Укртрансагент».

258

Так, Кароль Кубіца відзначив: «Інновації – найкращий продукт для інвестицій та експорту. Медицина, косметологія, харчова продукція – розвиваються добре і позитивно впливають на розвиток інших галузей, у них будуть вкладатися кошти як у Польщі, так і в Україні».

Яна Підлісна зробила порівняльну характеристику особливостей функціонування  державних фінансово-кредитних установ та бізнесу, а також розповіла про галузі, які фінансово підтримуються Державною інноваційною фінансово-кредитною установою.

Про особливості бухгалтерського та податкового обліків, типові помилки українських резидентів польських компаній та про юридичні наслідки таких помилок говорив Артур Шевчик.

Міхал Спала виступив на тему оренди та купівлі майна та об’єктів іноземцями в Україні та українцями за кордоном, зокрема про механізм здійснення вказаних дій українцями в Польщі.

У перервах між дискусіями учасники мали змогу обговорити почуте, обмінятися досвідом із колегами, знайти однодумців, отримати нові знайомства за горнятком теплої кави.

261

ІХ Міжнародний форум «Дні польського бізнесу в Україні» запам’ятається учасникам цікавими обговореннями, морем спілкування та позитивним налаштуванням на перспективи розвитку і зміцнення бізнес-зв’язків між Україною та Польщею!

Нагадаємо, проведення польсько-українських бізнес-форумів було започатковано в 2014 році, з того часу вони проходять двічі на рік, осінню в Києві – «Дні польського бізнесу в Україні», а навесні у Варшаві – «Дні українського бізнесу в Польщі».