Зв’язатися з нами:

Пошук

Підписатись на розсилку

  • Українська
  • Polski

Експортні можливості, доступ до фінансування й перспективи підкорення нових ринків: Ярослав Романчук став спікером Продовольчої конференції «Made in Ukraine: Формування продовольчого ринку в Європі» від BBN

8 листопада у Варшаві відбулась Продовольча конференція «Made in Ukraine: Формування продовольчого ринку в Європі» від Ukrainian European Business Hub BBN.

У межах конференції  голова Правління Асоціації українського бізнесу в Польщі,  керуючий партнер EUCON, Ярослав Романчук став спікером, виступивши з темою «Релокація бізнесу в Польщу та практичні аспекти доступу до фінансів та фінансових інструментів ЄС».

Організатори заходу –  Best Business Network – Українсько-Європейський Хаб (Ukrainian-European Business Hub) для бізнесу, що сприяє і забезпечує ефективні партнерство, співпрацю, реалізацію проектів та колаборації між підпримємцями.

Продовольча конференція об’єднала представників середнього та великого бізнесу, зокрема бізнес-спільноти Польщі, партнерських організацій та асоціацій, членів Best Business Network, інвесторів, лідерів суспільної думки, аби обговорити існуючу ситуацію у продовольчій галузі, створити передумови для укладання експортних контрактів та створення українсько-польських партнерств, сприяти об’єднанню та підтримці підприємницької діяльності, а також розробці практичного плану дій та перспектив розвитку, проаналізувати думки та ідеї бізнес-спільноти, надати інформаційну підтримку, практичну інформацію та забезпечити обмін цінним досвідом.

Ярослав Романчук почав свій виступ із аналізу переваг польського ринку для релокації бізнесу: на думку спікера, головними факторами, що роблять Польшу привабливою для підприємців, є географічне і стратегічне розташування у Центральній Європі в безпосередній близькості до великих європейських економічних центрів, доступ до європейських транспортних коридорів, великий ринок праці (зокрема, Польща має найвищий відсоток людських ресурсів у Європі), ментальна близькість, наявність сприятливих умов для інвестування та розвинене ділове середовище.

За словами експерта, для іноземних інвесторів ринок Польщі привабливий завдяки наявності спеціальних економічних зон, промислово-технологічних парків, державних грантів, структурних програм ЄС для Польщі, доступу до фінансових ринків через Варшавську Фондову Біржу та New Connect, державного експортного кредитування (KUKE, BGK), дешевих банківських кредитів, певних додаткових пільг.

Пан Ярослав звернув увагу часників на можливості використання фінансових інструментів у Польщі в контексті запланованого ЄС виділення протягом 2021-2027 років 160 млрд. євро, з яких 125 млрд. виділятимуться на дофінансування, а 35 мрлд. – на кредити.

Спікер детально розглянув умови та зміст Пакету регіональної допомоги у Польщі як інструменту підтримки нових інвесторів. Також було розглянуто переваги співпраці з польськими установами розвитку, зокрема з ARP (інвестиції та реструктуризація), PAIH (торгівля та інвестиції), BGK (банківська справа), KUKE (страхування), PARP (підприємництво), які пропонують ряд програм та фінансових інструментів для релокації, підтримки та розвитку бізнесу.

Ярослав Романчук розібрав види залучення фінансування (FFF, Business Angel, VC Funds, Crowdfunding, Mezzanine Funds, Private Equity Funds, IPO), детально розповів про етапи, способи (реєстрація нової компанії, представництво, редоміциляція), витрати, наслідки, переваги й недоліки релокації бізнесу з України в Польщу (крізь призму кожного зі способів), зупинився на кожному з видів правових форм ведення бізнесу в Польщі, зокрема на їх перевагах і недоліках.

Окрім того, експерт перерахував перелік основних ставок податків у Польщі, окреслив реалії процесу сплати податків юридичними особами у Польщі (у контексті виду правової форми ведення бізнесу), розповів про функціонування Конвенції про уникнення подвійного оподаткування та її особливості, зокрема про особливості сплати податків у контексті резидентства, декларування доходів, отриманих за кордоном.

Не оминув пан Ярослав і питання оподаткування крізь призму імплементованого плану BEPS і його наслідків. Важливим у цьому контексті є пункт щодо категорій платників податків у Польщі, а також старту функціонування системи CRS в Україні та продовження терміну податкової амністії.

Спікер розповів про діяльність Ukrainian Business Hub у Варшаві та комплекс послуг і можливостей, які надає хаб українським підприємцям. Так, хаб задовольняє потреби бізнесу щодо оптимізації часу та ресурсів, оскільки підприємці можуть отримати усі необхідні послуги в одному місці.

Учасниками заходу також стали: Дар’я Дідковська – засновниця Ukrainian-European Business Hub-The Best Business Network, засновниця The Best Version Community For Woman, власниця та СЕО агрокомпанії «АПК-РЕСУРС»; Анна Любима – директор Департаменту міжнародного співробітництва ТПП (Торгово Промислової Палати) України; Петро Мельник – президент УКАБ, співвласник та СЕО «Agricom Group»; Олег Клименко – президент Асоціації елеваторів України ProAgro GROUP та інші.