Зв’язатися з нами:

Пошук

Підписатись на розсилку

  • Українська
  • Polski

ДІАЛОГУ БУТИ: ВІДБУЛАСЬ МАСШТАБНА ЗУСТРІЧ ПЕРШОГО ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ – МІНІСТРА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ ОЛЕКСІЯ ЛЮБЧЕНКА З ПРЕДСТАВНИКАМИ ПОЛЬСЬКИХ ТА УКРАЇНСЬКИХ ІНВЕСТОРІВ

26 жовтня у Києві відбулась зустріч Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економіки України Олексія Любченка з представниками польських та українських інвесторів.

У приміщенні Клубу Кабінету Міністрів України підприємці з України та Польщі мали змогу обговорити з представниками державної влади питання інвестиційного клімату між двома державами. Модерував зустріч радник Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економіки України, керуючий партнер EUCON Ярослав Романчук.

Захід став однією із найбільших комунікаційних платформ для діалогу між інвесторами Польщі та України з урядовцями щодо питань поточної динаміки інвестицій в Україні, планів на 2022 рік, зокрема щодо змін в законодавстві про значні інвестиції, індустріальні парки, зміни в митній і податковій політиці, а також співпраці між сусідніми країнами у галузях енергетики, сільського господарства, транспортного сполучення, зокрема залізничного, транскордонних перевезень і запуску фондового ринку та ринку землі в Україні.

Протягом вступної промови, Олексій Любченко закцентував на економічній і політичній вазі кроків, що здійснюються у межах виконання плану національної стратегії на 2020-2030 рр. у контексті як довгострокових, так і короткострокових перспектив. За словами пана Міністра, затверджена на три роки бюджетна декларація демонструє характер відносин держави і бізнесу. Олексій Любченко підкреслив, що державна влада знає про наявні проблеми у польських інвесторів в Україні та вітчизняних інвесторів і налаштована застосувати законодавчі ресурси для захисту інтересів інвесторів, про що свідчать прийняття законів про індустріальні парки та так званих «інвестиційних нянь». Перший віце-прем’єр-міністр зазначив, що важливо продемонструвати дієвість цієї комунікаційної платформи для ефективного розв’язання поточних проблем в інвестиційній сфері.

На думку Ярослава Романчука, основна мета зустрічі – створення надійної комунікаційної платформи та партнерств між українськими та польськими інвесторами, зважаючи на актуальні можливості і ресурси. Модератор заходу наголосив на необхідності розв’язання інфраструктурних проблем, які стають на заваді діяльності інвесторів, зокрема шляхом використання наявності і широкої, і вузької колій у відрізку залізної дороги між українським Ковелем і польським Хелмом для розвантаження автомобільних шляхів. Від імені Асоціації українського бізнесу в Польщі пан Ярослав окреслив основні напрямки діяльності організації:  обмін інформацією про інвестиційну діяльність, захист та лобіювання інтересів українських інвесторів у Польщі.

У зустрічі зі сторони державних органів влади також взяли участь: Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Рєзніков; Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі; Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко;  заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка; заступник Міністра енергетики України Максим Немчинов; заступник Міністра інфраструктури України Мустафа Найєм; заступник Міністра цифрової трансформації України з питань розвитку ІТ Олександр Борняков; заступник Голови Фонду державного майна України Тарас Єлейко; бізнес-омбудсмен України Марчін Свєнчіцький; директор Департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора України Олексій Бонюк; виконавчий директор UkraineInvest Сергій Цівкач; радник, керівник підрозділу з економічних питань Посольства України в Республіці Польща Ігор Баранецький та ін.

Зі сторони польських та українських інвесторів учасниками зустрічі стали: радник Правління «PGNiG S.A.» з питань співпраці з Україною, голова Правління ТОВ «Карпатгазвидобування» Іренеуш Дерек; голова Правління Міжнародного товариства польських підприємців в Україні Піотр Ціарковскі; директор представництва «PKN ORLEN S.A.» Матеуш Домян; голова Правління «DRONEHUB GROUP» Вадим Мельник; голова Правління «KOBZARENKO» Дмитро Кобзаренко; директор “Львівські Лінії Lemberger Linien” Борис Ганайлюк та ін.