Зв’язатися з нами:

Пошук

Підписатись на розсилку

  • Українська
  • Polski

У Варшаві відбувся ювілейний Х Міжнародний форум “Дні українського бізнесу в Польщі” – підіб’ємо підсумки!

Більше 20 спікерів виступили перед бізнесменами, молодими підприємцями, державними службовцями,  громадськими діячами України та Польщі, які вкотре об’єдналися для обговорення питань партнерства двох сусідніх країн.

ФОТОЗВІТ

ПРОГРАМА

Форум відкрив привітальним словом керуючий партнер Юридичної групи EUCON, президент Асоціації українського бізнесу в Польщі Ярослав Романчук. Пан Романчук акцентував увагу на економічних та господарських відносинах України та Польщі. Так, доповідач навів статистичні дані щодо торговельних відносин між двома країнами та підкреслив, що Польща – найближчий торговельний партнер для України. Загалом, було відзначено, що динаміка розвитку торговельних відносин є позитивною.

DSC_0173

Учасниками першої панельної дискусії “Чи стала Польща вікном в Європу для українського бізнесу, а Україна вікном на схід для польського бізнесу – погляд крізь призму аналізу торговельно–економічних відносин” стали Андрій Дещиця – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща, Міхал  Олшевські – заступник Президента міста Варшави,  Гжегош Бачевські – генеральний директор Конфедерації роботодавців Lewiatan, Ярослав Романчук – президент Асоціації українського бізнесу в Польщі, Іренеуш Дерек – голова Ради Асоціації українського бізнесу в Польщі, Володимир Ставнюк – голова правління Державної інноваційної фінансово-кредитної  установи України, Вадим Сень – Голова Правління SenV Group Sp. z o.o., Член Ради Асоціації українського бізнесу в Польщі.

Так, зокрема, Андрій Дещиця підкреслив важливість подібних заходів для зміцнення відносин між Україною та Польщею, для обговорення питань партнерства та розширення меж співпраці.

Міхал Олшевський, у свою чергу, вказав на важливість стосунків України та Польщі у сфері міжнародного співробітництва. Спікер підняв питання міграції, перебування українського студентства у Варшаві та відкритість міста для українства та освітньої співпраці.

Володимир Ставнюк протягом виступу говорив про інвестиції в Україну, стабілізацію Української економіки, зріст рівня ВВП та необхідність застосування польського досвіду.

Гжегош Бачевські зазначив глибину співпраці між Україною та Польщею та привабливість українського ринку для здійснення інвестицій польськими інвесторами.

Вадим Сень підкреслив, що Польща стала вікном у Європу для України. Також спікер зауважив про важливість здобуття українцями освіти у Польщі та підняв проблемну тему повернення кваліфвкованих кадрів назад в Україну. Але одночасно, Вадим Сень вказав, що кількість українських випускників польських ВНЗ, які повертаються, динамічно зростає.

DSC_0427

Після першої сесії відбулось урочисте нагородження Надзвичайного і Повноважного Посла Польщі в Україні Андрія Дещиці, віце-президент Асоціації українського бізнесу в Польщі – Інни Ярової, голови Правління Derek Group Sp.z.o.o – Іренеуша Дерека, Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Польща в Україні – Яцека Ключковські сертифікатами амбасадорів, протягом якого модератор першої сесії – Ярослав Романчук, привітав діячів та відзначив важливість їхнього вкладу в розвиток партнерських відносин між Україною та Польщею.

DSC_0255

У межах другої панельної дискусії «Чим може бути приваблива українська енергетична галузь для іноземних інвесторів та польського бізнесу зокрема?» спікери обговорили питання питання енергетичної співпраці двох країн.

Так, Максим Немчинов, державний секретар Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, розповів учасникам про важливість та рівень руху коштів та взаємодії грошових потоків між Україною та Польщею.

Ігор Баранецький – радник, керівник підрозділу з економічних питань Посольства  України в Республіці Польща, говорив про питання енергетичної співпраці, про коридори транспортування газу через Україну та готовність польських інвесторів вкладати фінанси у зазначений сектор.

Сергій Савчук – голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, додав, що Україна потребує диверсифікації коштів та підвищення енергоефективності, зокрема, слід звернути увагу на переробку сміття, що є перспективним джерелом для заробітку додаткових фінансових ресурсів.

Михайло Бно-Айріян – заступник директора з комунікацій та міжнародного співробітництва, ДП НЕК «Укренерго», підкреслив пріоритетність ринку електроенергетики та його наближення до Польщі.

Модератором другої сесії став Іренеуш Дерек – голова Правління Derek Group Sp. z o.o., Член Правління Міжнародного товариства польських підприємців в Україні.

DSC_0337

Протягом третьої сесії “Фінансові інструменти підтримки бізнесу та IT рішення”, Модератором якої став Андрій Романчук – адвокат, партнер Юридичної групи EUCON Польща, спікери обговорили перспективні сектори, які можуть стати альтернативними ресурсами для здобуття нових фінансових інструментів підтримки бізнесу.

Так, Володимир Ставнюк – Голова правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи України, зазначив, що Державна фінансово-кредитна установа фінансує проекти, які не можуть фінансувати ні держава, ні комерційні інвестори; напрямки роботи установи – банк проектів України; фінансування інвестиційних проектів; фонд підтримки винаходів; розвиток наукового потенціалу; реалізація проектів з польськими кластерами; можливості інвестування Польщі в українські проекти; проекти, пов’язані з енергетикою, а також транснаціональні коридори.

Головний спеціаліст управління аналітичного забезпечення Київського міського Голови апарату виконавчого органу Київської міської рад – Микола Дружко, розповів про надання допомоги бізнесу від КМДА, стартапи (інноваційні, екологічні), підтримку виробництва, окрім шкідливого, співпрацю із фінансово-кредитною установою. Спікер підкреслив, що 5% експорту в Києві – з Польщі.

Єжи Яцик Шугаєв, заступник Голови Правління ПАТ «КРЕДОБАНК», розповів про послуги, які банк надає українському бізнесу, про співпрацю із міською адміністрацією та програми підтримки розвитку бізнесу.

Фелікс Коберскі – експерт з продажу фінансування торгівлі у Департаменті Банківських Транзакцій Банку Національного Господарства Польщі, розповів про підтримку українських інвестиційних проектів, фінансування компаній в Україні та надання кредитів на реалізацію українських проектів.

Директор з інвестицій bValue VC, член Української асоціації венчурного та приватного капіталу UVCA – Павел Май, говорив про технологічні переваги сфери маркетингу, завдяки яким компанії досягають успіху, про використання технологічних механізмів успішної реєстрації фірм.

На екваторі форуму відбулась презентація проекту розбудови підрозділів охорони кордону, яку представили Євген Ротарь – начальник сектору управління будівництва Департаменту ресурсного забезпечення, Державна прикордонна служба України та Віктор Собчук – заступник начальника відділу Департаменту фінансово-економічного забезпечення, Державна прикордонна служба. Так, експерти розповіли про зміст проекту: Державною прикордонною службою України було  виділено кошти на ремонт 7 прикордонних пунктів на кордоні України та Польщі, було оголошено 8 тендерів, вже готові два проекти реконструкції.

DSC_0486

Четверта сесія форуму “Інфраструктурні проекти та будівництво як драйвери кооперації польського та українського бізнесу”, модератором якої став Яцек Ключковський – координатор з питань України Інституту Східноєвропейських досліджень; Надзвичайний і Повноважний Посол РП в Україні (2005-2011р.р.). Відкрилась доповіддю Олександра Кіктенка – президента ГК «Сталекс», який розповів про індустріальні парки, досвід роботи і адаптацію до європейських стандартів на ринку.

Віктор Собчук додав, що тендери будівництва прикордонних пунктів відбуваються за системою “Прозоро”; польським підприємцям виплачуються кошти у національній валюті; беруть участь у проекті Мінфін України та Мінфін Польщі; організатори мають вже досвід успішної реалізації проектів.

DSC_0484

П’ята сесія форуму “Пошук додаткової вартості в переробці аграрної продукції: чи є шанс для польсько-української кооперації?” розпочалась словом модеатора Ярослава Романчука щодо статистики аграрної сфери в України, яка за перші 3 місяці 2019 року відзначилася потужним розвитком.

Віктор Шеремета – заступник Міністра аграрної політики та продовольства України, зазначив: “Аграрний сектор – це сьогодні локомотив української економіки”. Спікер додав, що майже 50 млн тон зерна було експортовано, що становить 2 результат у світі, після США, перший результат у світі за виробництвом та експортом соняшникової олії. Питання логістики, на думку спікера, полягає у тому, що є нестача транспорту, великі перехідні залишки сої, існує проблема доставки зернових на захід.

Керівник відділу стратегій та комунікацій Державної інноваційної фінансово-кредитної установи України – Яна Підлісна, вказала, що Україна зацікавлена у будівництві заводів із переробки, особливо на кордоні з Польщею. Є багато взаємовигідних пропозицій з будівництва для Польщі. Державна інноваційна фінансово-кредитна установа зацікавлена у розробці інвестиційного кодексу, підтримці стартапів агрокомплексу, розробці механізмів підтримки стартапів, розвитку бізнес-інкубаторів та агрохабів.

Михайло Семенов – член Правління ТММ Express Sp. z o.o., розповів про запуск пілотного логістичного проекту в Польщі для українських виробників. Спікер підкреслив, що для польських виробників діє спрощена система розмитнення товарів в Україну, а також спрощення доставки товарів, замовлених через інтернет.

DSC_0599

Остання сесія форуму “Відновлювальна енергетика в Україні: поточний стан та перспективи розвитку”, яку модерував експерт Центру Разумкова, член ENERGY Club Максим Білявський.

“Альтернативна енергетика – сьогодні номер один”, – сказав голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук. Так, експерт додав, що за останній період реалізовано більше проектів із альтернативної енергетики, сьогодні ми маємо можливість довести іноземному інвестору надійність вкладень; є проекти канадські, данські, турецькі і т. д., а також існує  апетит іноземних інвесторів у сфері альтернативної енергетики.

Юлія Полякова – директор Карбон КНС, член ENERGY Club, вказала, що українські компанії, які будуть дуже гнучкі, мінімізують витрати, надають довгі гарантії, щоб інвестор відчував себе впевненіше. Німеччина, Китай, Туреччина та інші країни активно інвестують в українські проекти з альтернативної енергетики.

Олександр Буртовий – партнер юридичної фірми «Антіка», член ENERGY CLUB, доповів про зміни у законодавстві та прийняття нового закону, що є позитивним явищем. Щодо змін, які відбулися, експерт підкреслив: не змінилися докорінно спосіб купівлі-продажу альтернативної енергії, проведення тендерів за проектами альтернативної енергетики.

“Було б добре, якби національне законодавство було б зрозумілим для іноземних запрошених інвесторів”, додав до думки експерта модератор Максим Білявський.

Олександр Павловський – виконавчий партнер Energy Investment Fund, член ENERGY Club, розповів про EIF як про платформу, що об’єднує інвесторів, співпрацю з великими компаніями, зокрема з великої четвірки. Так, очікуються у найближчі 3 роки інвестиції розміром 8-10 млрд доларів.

Партнер-засновник та директор фірми «Грищенко та Партнери», член ENERGY Club – Дмитро Грищенко вказав, що альтернативна енергія – найбільш приваблива інвестиція для іноземців, ринок стане ще більш привабливим, оскільки виробництво зростатиме.

Про основні функції логістики та питання безпеки розповів Роман Островерх –  директор департаменту автодорожніх перевезень DSV, член ENERGY Club. Спікер вказав на динамічний розвиток логістики у альтернативній енергетиці.

Завершився форум виступом Олександра Токарева – заступника Директора Pilot Maker Elektro ScaleUp. На думку спікера, ринок альтернативної енергетики в Польщі складається з трьох елементів – 1) розвиток альтернативної енергетики у Польщі зумовлений плануванням ЄС: за прогнозами 13% альтернативної енергії вдасться реалізувати, тому Польща зацікавлена купувати сертифікати України, за різними даними Польща буде готова витратити на це 2 млрд доларів; 2) в Польщі активно розвивається ринок просументів (індивідуальних  споживачів), що позитивно відзначитися на розвитку сфери; 3) джерелом інновацій можуть бути стартапи і таким чином можуть вирішуватися проблеми великого бізнесу.

DSC_0798

Після закінчення форуму відбулось урочисте відкриття Ukrainian Business Hub – структури, зміст якої полягає в тому, що в одному приміщенні функціонують різні компанії, що надають широкий спектр аутсорсингових послуг у різних галузях (юридичні, бухгалтерські, рекрутингові, маркетингові, податкове консультування та інші). Клієнтами Центру обслуговування бізнесу є польські компанії, кінцевими бенефіціарами яких є українські резиденти. Механізм роботи хабу полягає у тому, що клієнт має можливість отримати усі послуги в одному місці  та навіть може зареєструвати компанію під цією адресою. Відбулось урочисте перерізання стрічки за участі Надзвичайного та Повноважного Посла України в Польщі Андрія Дещиці та гостей форуму.

Отже, ювілейний форум “Дні українського бізнесу в Польщі” відзначився плідною роботою експертів та учасників, зародженням нових ідей та проектів, обміном досвіду між двома країнами та відкриттям нової унікальної структури – Ukrainian Business Hub. Це лише початок, тож слідкуйте за новинами та долучайтесь до майбутніх заходів Асоціації!