Зв’язатися з нами:

Пошук

Підписатись на розсилку

  • Українська
  • Polski

Круглий стіл «Чим є Національний Банк України для українських експортерів: партнером чи перешкодою»

4 квітня 2016 року в Укрінформі відбувся, круглий стіл «Чим  є Національний Банк України для українських експортерів: партнером чи перешкодою?» на якому представники бізнесу та експерти обговорили політику валютного регулювання НБУ, що створює перешкоди для просування українського експорту в країни ЄС на прикладі Республіки Польща.

Організаторами круглого столу виступили:

У роботі круглого столу взяли участь представники Асоціації українського бізнесу в Польщі Іренеуш Дерек, Вадим Сень, Олександр Громико та Ярослав Романчук.

На українські підприємства, які експортують свої товари та послуги до країн ЄС через створення торгових домів у країнах ЄС, зокрема в Республіці Польща, останнім часом здійснюється тиск з боку керівництва профільних підрозділів Національного банку України.

1-mix

Президент Асоціації українського бізнесу в Польщі, керуючий партнер Міжнародного правового центру EUCON Ярослав Романчук пояснив правові аспекти ситуації та безпідставність виникнення проблем.

Вищезгадані представники українського бізнесу, відповідно до чинного законодавства  України, подавали до Національного банку України узгоджені пакети документів на отримання індивідуальних ліцензій згідно Інструкції про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 16.03.1999 № 122. Звертаємо увагу, що сума конкретних індивідуальних  інвестицій українських бізнесменів у відповідні корпоративні права в Польщі, для яких подавались вищезгадані документи на отримання індивідуальної  ліцензії, не перевищувала еквівалент 10 тис. євро.

Починаючи з листопада 2015 року Департамент реєстраційних питань та ліцензування, який відповідальний за розгляд  документів та видачу індивідуальних ліцензій, відмовляє у видачі ліцензій, призупиняє розгляд документів, а інвесторам, яким вже раніше були видані  ліцензії, направлено лист з попередженням про ініціювання розгляду питання про скасування  уже виданих ліцензій.

Причиною таких дій стало невизнання як офіційних документів, що засвідчують заснування в Республіці Польща господарського товариства шляхом он-лайн реєстрації (із використанням офіційної в Польщі телеінформаційної системи). При цьому НБУ вважає, що дія частини 2 статті 15 Договору між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах від 24 травня 1993 року не розповсюджується на такі правовідносини.

Представники українського бізнесу пояснили ситуацію на конкретних кейсах. Деталі у відеозаписі:

За результатами заходу було прийнято рішення підписати колективний лист-звернення до Голови НБУ із направленням копії Президенту України, Голові ВРУ та Бізнес-омбудсмену, з проханням, зокрема, припинити необґрунтований тиск на українських експортерів та інвесторів, відсторонити від виконання обов’язків в.о. директора Департаменту реєстраційних питань та ліцензування Національного банку України Кириченка О.В., створити робочу групу для вирішення порушеного питання.

ЗМІ про захід: